Ham Bal Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Beyaz Şeker Yerine Kullanılabilen Ham Bal Nedir?
45°C’nin üzerindeki sıcaklıkla ısıtılmadan ve 300 mikrondan daha küçük filtrelerden geçirilmeden tüketime sunulan ürüne ham bal adı verilir. Isıl işlem görmediği ve polenlerini tutacak şekilde filtre edilmediği için ham balın besin değeri, kovandaki haline oldukça yakındır. Oysa ısıtma ve filtreleme işlemlerine tabi tutulan bal çeşitleri, hem besleyiciliklerini hem de kristalleşme gibi doğallık ibaresi olan karakteristik özelliklerini büyük oranda kaybeder.
Başta fenolik ve flavonoid olmak üzere insan vücudu için yararlı organik bileşenler açısından zengin içeriğe sahip olması, ham balı her yaş grubundan birey için değerli bir besin maddesi haline getirir. Formuna dikkat edenler ve diyabet tanısı olmuş kişiler, beyaz şeker yerine rahatlıkla ham bal tüketimine yönelebilir. Ham bal çeşitleri, kendilerine has aromaları ile beyaz şeker yerine kullanıldıkları tariflerin lezzetine lezzet katar.
Yüksek Besin Değerine Sahip Ham Balın Faydaları Nelerdir?
Ham balın değerli bir besin maddesi olarak nitelendirilmesini sağlayan dört temel faydası mevcuttur. Bu temel faydaları şu şekilde sıralamak mümkündür:
● Ham bal, yüksek oranda hidrojen peroksit içerir. Dolayısıyla güçlü bir antiseptik özelliği olarak kabul görür.
● Ham balın bir diğer özelliği, değerli bir polifenol kaynağı olmasıdır. Düzenli tüketildiği takdirde beyin gelişimini destekleme ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi faydalar sağlar.
● İçeriğindeki polifenoller aynı zamanda serbest radikallerin kontrol altında tutulmasını mümkün kılar. Antioksidan özelliği, hücre hasarlarının engellenmesine yardımcı olur.
● Güçlü bir prebiyotik olan ham bal, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur. Mide enfeksiyonlarına sebep olan Helicobacter pylori bakterisinin üremesini baskılayıcı rol oynayarak mide sağlığına destek olur.
Neden Gochek Ham Balı Tercih Etmelisiniz?
Gochek ham bal çeşitleri, Fethiye’den Korkuteli’ne kadar uzanan geniş coğrafyada yer alan ve Ecocert sertifikalı ürünlerin yetiştirildiği tarım alanlarında bulunan kovanlarda tamamen doğal yöntemlere bağlı kalarak üretilir. Arıların lavanta ve safran bahçeleri ile çam ormanlarından topladıkları polenlerden elde edilen ham ballar; herhangi bir katkı maddesi, koruyucu, boyar madde, ilave şeker ve yağ eklenmeden kavanozlara doldurularak kullanımınıza sunulur.
20 kovan ile başlayan ve kısa sürede üretim kapasitesi 10 katına çıkan Gochek Ham Balı satın alırken damak tadınıza bağlı olarak farklı seçeneklere yönelebilirsiniz. Dilerseniz kendine has kokuya ve aromaya sahip Gochek Lavanta Balı’nı deneyebilirsiniz. Tercih hakkınızı daha klasik bir seçenekten yana kullanmak isterseniz kadim Likya Yolu üzerindeki kovanlardan toplanan Gochek Çiçek Balı ya da Muğla’nın uçsuz bucaksız ormanlarından elde edilen Gochek Çam Balı arasında seçim yapabilirsiniz.
Etiketler: ham bal
Kasım 02, 2022
Listeye dön